Moje místa 0
Raně barokní kapli sv. Vojtěcha v lese u Vrčeně nechal postavit Václav Vojtěch ze Šternberka r. 1684 na místě malé kapličky z konce 16. století. Po zrušení r. 1787 byla kaple obnovena r. 1819, kdy byla též vyzdobena obrazem světce od Františka Horčičky. Poutní místo.
Vrčeň - kaple sv. Vojtěcha
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Obec Vrčeň je starobylá, neboť se uvádí již r. 1189. Dnes má asi 330 obyvatel a leží na silnici II/191 severovýchodně od Nepomuku. Asi o 1,5 km dále se u této silnice nachází odbočka zelené turistické značky, která vede k severu do stráně vrchu Chlumec. Nachází se tu barokní poutní kaple sv. Vojtěcha na místě, kde světec údajně odpočíval při svém cestování mezi Prahou a Římem, snad r. 992. Žulový balvan, který se nachází vedle oltáře, prý nese otisky jeho těla.
20.10. 2016

historie

Kraj kolem Nepomuku a Zelené hory je opředen množstvím svatovojtěšských legend a nachází se tu řada míst spojovaných s osobností druhého pražského biskupa z rodu Slavníkovců. Jedno z nich se nachází v lese nedaleko obce Vrčeň a připomíná ho poutní kaple. Kaple svatého Vojtěcha se nachází asi 1,5 km severovýchodně od Vrčeně ve svahu lesa Chlumec severně nad silnicí II/191 mířící k Rožmitálu pod Třemšínem. Od silnice k ní vede odbočka zelené

Jiří Špaček (zdroj: informace na místě a Umělecké památky Čech 4, Academia 1982), 20.10. 2016