Moje místa 0
Evangelický kostel ve Velenicích pochází z r. 1785 a v r. 1830 byl doplněn o faru. Pamětní deska z r. 1915 připomíná výročí upálení Mistra Jana Husa. Generální rekonstrukce stavby proběhla v letech 2010-2016.
Velenice - evangelický kostel
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Nevelká obec Velenice s 200 obyvateli je prvně zmiňována již r. 1305. Leží na silničce III. třídy asi kilometr východně od silnice I/32 poblíž Činěvsi. Železnice ani turistické značky na území obce nejsou. Evangelický kostelík je nenápadně ukryt v uličce jižně od sokolovny.
17.10. 2016

historie

Toleranční patent císaře Josefa II. z r. 1781 byl výrazným zlomem. Za tři roky od jeho vydání se v Čechách a na Moravě přihlásilo ke své víře na 70 000 evangelíků a bylo vytvořeno 75 evangelických sborů. Nemohli se však přihlásit k duchovně nejbližšímu bratrskému vyznání, mohli se hlásit jen k protestantské víře augšpurského vyznání (církve luterské v Německu) nebo helvetského vyznání (církve helvetské ve Švýcarsku, které vychází ze stejných

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 17.10. 2016