Fara postavena v letech 1760–1767. Rozsáhlá barokní budova. Roku 1841 vyhořela, obnovena do původního stavu. Fara jednopatrová se středním rizalitem v přízemí bosovaným a s portálem.
Fara v Opatově
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Obec Opatov leží 10 km severně od Svitav a 15 km jihozápadně od Lanškrouna. Faru najdeme na mírném návrší vedle kostela sv. Antonína Poustevníka. Velká barokní budova fary je v blízkosti kostela nepřehlédnutelná.
Pavel Vitek, 16.10. 2016

historie

Z podnětu Georga Christiana, hraběte z Valdštejn-Vartenberka se začala roku 1760 stavět vedle kostela sv. Antonína Poustevníka nová fara. Dostavěna byla roku 1767. Jedná se rozsáhlou barokní budovu. Spolu s ní byl postaven velký hospodářský dvůr. Německé zdroje uvádějí, že budova fary byla vystavěna zároveň jako lovecký zámeček. K faře také náleželo 120 ha polností a lesa. Dnes tyto polnosti i les spravuje stát a obojí je předmětem církevních

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (K – O), Poche a kol., Academia Praha 1982, 16.10. 2016