lesovna

myslivna Jägerhaus
Lesovna, hlavní objekt myslivny (německy Jägerhaus), vznikl pseudobarokní přestavbou starší klasicistní stavby v l. 1911-1912 podle mnichovského architekta Georga von Hauberrissera. Od r. 1999 je celý areál kulturní památkou.
Budova lesovny
© Luděk Vláčil 10/2016
Graficke pismenko Budova bývalé lesovny („Jägerhaus“, též nazývaná „zámeček“) č. p. 70 a hospodářské budovy bývalého velkostatku Řádu německých rytířů se nachází na jihozápadním okraji obce, v těsné blízkosti parku hradu Bouzov. Hlavní objekt lesovny stojí v severní části areálu. Z jižní strany s ní sousedí velký objekt stájí a seníku. K areálu patří také zahrada, ze západní strany ohraničená cestou a z východní svažitým terénem a silnicí. Kolem areálu myslivny procházejí všichni turisté, kteří zaparkují na placeném parkovišti určeném návštěvníkům hradu Bouzov.
Luděk Vláčil- zdroj: Umělecké památky Moravy a Slezska I. A/I - Bohumil Samek- Nakladatelství Academia 2003, http://www.pamatkovykatalog.cz/?, 15.10. 2016

historie

Vznik současné podoby lesovny souvisí s velkolepou přestavbou bouzovského hradu na přelomu 19. a 20. století, kdy bylo upraveno také jeho předpolí, na němž vznikl přírodně krajinářský park. Při vstupu do areálu byla vybudována kaple a budova „zámečku“ lesní správy. Lesovna, hlavní objekt myslivny (německy Jägerhaus), vznikl pseudobarokní přestavbou starší klasicistní stavby v letech 1911-1912 podle mnichovského architekta Georga von

popis

Lesovna, hlavní budova areálu, je dvoupodlažní budova obdélníkového půdorysu, krytá mansardovou střechou z pálených tašek s oplechovanými vikýři. Průčelí budovy s pěti okenními osami je osově symetrické, členěné vstupními dveřmi a dvěma pilastry po stranách. Před hlavním vstupem je menší terasa se schodištěm ozdobené kovaným zábradlím. Vstupní portál má prolomený fronton s jelení hlavou uprostřed. Okna budovy jsou opatřena šambránami s malým

Olomouc  (OL)
    Bouzov