Pozůstatky kaple sv. Vojtěcha u obce Bubovice. Původně osmiboká barokní kaple byla postavena r. 1714, stavebníkem byl opat kláštera ve Svatém Janu pod Skalou Emilián Kotterovský. Zánik po roce 1786.
Graficke pismenko Torzo kaple sv. Vojtěcha stojí na mírném návrší obklopeném polem uprostřed obce Bubovice. Původně osmiboká barokní kaple byla postavena r. 1714, stavebníkem byl opat kláštera ve Svatém Janu pod Skalou Emilián Kotterovský. Je pravděpodobné, že se na stavbě podílel Kryštof Dienzenhofer, který v té době prováděl zajištění statiky a rekonstrukce stropů klášterního kostela. Poté, co byl r. 1786 klášter zrušen, postupně zanikla i kaple, která byla prodána a rozebrána na stavební materiál.
Helena Dvořáková ; zdroj: materiály na www stránkách obce Bubovice, 15.10. 2016

Beroun  (BE)