Klášter augustiniánů založen r. 1350 markrabětem Janem Jindřichem. Kostel sv. Tomáše radikálně přestavěn barokně v l. 1665–75 dle J. K. Erny. Dochována kamenná gotická pieta z dílny Jindřicha Parléře. Klášter barokně upraven dle M. Grimma.
kostel sv. Tomáše
Graficke pismenko Jelikož jsem byl v Brně podruhé v životě dostal jsem se tam čirou náhodou a to cestou na přijímačky na MU. Kostel se nachází v historickém centru Brna na Moravském náměstí.
Ondra, 24.5. 2004

turistické

Barokní klášterní kostel sv. Tomáše s objekty bývalého augustiniánského kláštera tvoří hlavní pohledovou dominantu jedné z hlavních brněnských tříd – Joštovy ulice, zvané lidově "Čára". Barokní areál kostela a kláštera se nachází v severní části historického jádra města Brna.

historie

Někdejší augustiniánský klášter založil v roce 1350 markrabě Jan Jindřich Lucemburský, bratr císaře Karla IV. Klášterní kostel se měl stát posmrtným monumentálním sídlem moravských vladařů. Byl značně poškozen v průběhu třicetileté války. Nový barokní trojlodní chrám sv. Tomáše byl postaven v letech 1665-75 podle plánu Jana Křtitele Erny. Z původního inventáře se v kostele dochovala kamenná pieta z doby kolem roku 1385, patrně dílo Jindřicha

V roce 1350 ohlásil nový markrabě moravský, bratr císaře Karla IV., Jan Jindřich úmysl založit u sv. Tomáše nový klášter augustiniánů, který písemně povolil papež Inocenc VI. o 6 let později. Klášterní kostel byl již při svém založení chápán jako budoucí pohřební místo moravských Lucemburků. Měl být první velkou cihlovou stavbou v obvodu vnitřního města. Z cihel však byla vystavěna pouze chórová část a věže. Dále stavba pokračovala z lomového

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.