Moje místa 0
Pozdně barokní zámek, který si dal postavit v roce 1792 bohatý sklářský podnikatel František Koller. Po 2. světové válce užíván Státním statkem Tachov, nyní v soukromém vlastnictví a nepřístupný.
zámek Nové Sedliště
Graficke pismenko Malá ves Nové Sedliště asi s 80 obyvateli je prvně doložena r. 1479. Nyní je místní částí obce Staré Sedliště, od níž leží jihozápadně. Prochází jí silnice II/198 spojující Tachov a Přimdu. Nejbližší nádraží je ve Starém Sedlišti na trati 184 z Plané u Mariánských Lázní do Domažlic, je vzdáleno asi 3 km. Vsí prochází zeleně značená turistická trasa ze Starého Sedliště do Přimdy. Kromě zámku je ve vsi zbarokizovaný kostel Nejsvětější Trojice renesančního původu, západně od vsi leží židovský hřbitov z 18. stol.
4.10. 2016

historie

Pozdně barokní zámek v Novém Sedlišti si nechal postavit bohatý sklářský podnikatel František Koller roku 1792 poté, co zdejší panství roku 1787 koupil od Josefiny Schirndingové ze Schirndingu. Sám Koller zde pak žil do roku 1796. Poté se v držení zámku vystřídalo více nevýznamných majitelů. Po 2. světové válce ho využíval Státní statek Tachov, nyní je soukromým majetkem a veřejnosti nepřístupný.
    Vlastislav Mareček, kolektiv autorů-Hrady,zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-západní Čechy, Svoboda 1985,, 3.10. 2016

popis

Zámek je pozdně barokní obdélná jednopatrová budova s mansardovou střechou. Na severním průčelí jsou v nárožích hranolové věže, dále je průčelí zvýrazněno trojúhelníkovým štítem.
    Vlastislav Mareček, kolektiv autorů-Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-západní Čechy,Svoboda 1985, 3.10. 2016