Moje místa 0
Kostel sv. Jiljí pochází buď z 2. pol. 14. stol. nebo z 15. stol. Do historického jádra kostela patří hranolovitá věž, obvodové zdivo lodi a křížově zaklenuté kněžiště. Po požáru v r. 1787 barokizován. Před kostelem stojí pískovcový kříž s reliéfem Krista a socha sv. Josefa s Jezulátkem.
Kostel sv. Jiljí v Huzové
© Pavel Vítek 10/2015
Graficke pismenko Obec Huzová leží 13 km jižně od Rýmařova a 10 km severně od Šternberka. Huzová patřila do roku 2005 pod okres Bruntál. Nyní spadá do olomouckého okresu. Kostel sv. Jiljí najdeme v centru obce na malé návsi.
Pavel Vitek, 2.10. 2016

historie

O osadě Huzová se poprvé zmiňuje listina biskupa Jindřicha Zdíka roku 1141 a tím je nejstarší obcí na Rýmařovsku. Farní kostel sv. Jiljí stojí uprostřed nevelkého hřbitova obehnaného kamennou zdí poblíž huzovské návsi. Pochází podle některých znalců ze století patnáctého, podle jiných již z 2. poloviny století čtrnáctého. Historické jádro kostela zahrnuje hranolovitou věž, obvodové zdivo původně plochostropé lodi a křížově zaklenuté kněžiště.

popis

Huzovský kostel působí jednoduchým dojmem. Ten narušuje pouze prosklený výklenek s biblickým výjevem. Vnitřek kostela ale okouzlí ornamentální výmalbou, barevnými vitrážemi oken a zdobením oltářů i klasicistní kazatelny. Vedle hlavního oltáře stojí pískovcová křtitelnice se sousoším Křtu Páně. Naproti kazatelně zdobené reliéfy evangelistů je zavěšena socha Božského Srdce Páně. Sochy zdobí také boční oltáře. Fara u huzovského kostela byla sídlem