Kaple sv. Václava pochází z počátku 19. stol. Jednolodní obdélníková stavba. Uvnitř kaple oltář s obrazem sv. Václava z 1. pol. 19. stol. Na stěnách křížová cesta z 2. pol. 19. stol.
Kaple sv. Václava v Opatovci
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Obec Opatovec najdeme nedaleko silnice I/43 vedoucí ze Svitav do Lanškrouna. Obec leží 7 km severně od Svitav. Kaple sv. Václava se nachází na malém vyvýšeném návrší v centru obce za obecním úřadem a mateřskou školou.

popis

Kaple sv. Václava je pozdně barokní stavba a pochází z počátku 19. století. Jedná se o jednolodní obdélníkovou stavbu. Presbytář je půlkruhově zakončen. V ose kaple je obdélníková sakristie a obdélníková předsíň. Uvnitř kaple se nachází oltář s obrazem sv. Václava. Ten pochází z 1. poloviny 19. století. Při triumfálním oblouku stojí sochy sv. Josefa a Panny Marie, které rovněž pocházejí z 1. poloviny 19. století. Na stěnách křížová cesta z 2.

Pavel Vítek - zdroj: Umělecké památky Čech (K - O), Poche a kol. , Academia Praha 1982, 29.9. 2016

Pardubický kraj