Bývalý filiální dům boromejek s kaplí sv. Rudolfa, tzv. Ústav korunního prince Rudolfa v Nové Říši slouží dnes jako sídlo obecního úřadu.
filiální dům boromejek s kaplí sv. Rudolfa v Nové Říši
Graficke pismenko Dobročinný ústav pro chudé opuštěné nemocné byl založen roku 1858. Milosrdné sestry, pozvané správcem místní fary, převzaly ústav v lednu 1864. Vedly tady školu, dětskou opatrovnu a později i dívčí sirotčinec. V roce 1945 boromejky odešly, po nich zde byly krátce cyrilky a františkánky.
Vlastislav Mareček, D.Foltýn a kolektiv-Encyklopedie moravských klášterů,Libri 2005, 29.9. 2016

popis

Jednopatrovou budovu rozděluje bývalá kaple na dvě křídla. Levé křídlo, č. p. 40, dnes obytný dům, vzniklo nastavěním patra staršího vyhořelého domu. Pravé křídlo, č. p. 41, dnes obecní úřad, bylo vystavěno v roce 1878. Historizující průčelí kaple završuje štít s hodinami, zakončený hranolovou zvoničkou.

klášter
     Jihlava  (JI)