Moje místa 0
Kostel sv. Mikuláše gotického původu doložen od r. 1371, upravován v 18. a 19. stol., celkově opravován v r. 1933 a v letech 1992-1995. Při úmyslně založeném požáru r. 1953 zničen barokní hlavní oltář z r. 1719. Nyní filiální kostel ve farnosti Blovice.
Zdemyslice - kostel
© Jiří Špaček, 09/2016
Graficke pismenko Starobylá obec Zdemyslice na levém břehu Úslavy je zmiňována již r. 1115 jako majetek kladrubského kláštera. V současnosti má necelých 600 obyvatel. Leží na silnici III. třídy spojující Nezvěstice na silnici I/19 s Blovicemi na křížení silnic II/117 a II/178. Zdemyslice mají také železniční zastávku na trati 190 z Českých Budějovic do Plzně. Prochází jimi žlutě značená turistická trasa Seč-Štítov a naučná stezka zvaná "Blovickem pěšky i na kole".
Kostel sv. Mikuláše se nachází v centru obce při turistické značce.
28.9. 2016

historie

Kostel sv. Mikuláše ve Zdemyslicích je prvně zmiňován r. 1371 jako farní, neboť tehdy opat nepomuckého (pomuckého) kláštera jmenoval zdejšího faráře. V r. 1384 je kostel uváděn v soupise farností českobudějovické diecéze. Původně gotická stavba byla opravována r. 1833, kdy byla zároveň vydlážděna podlaha cihlami. V r. 1909 byly do kostela osazeny nové varhany od firmy Tuček z Kutné Hory, které jsou stále funkční. V r. 1916 byl pro válečné účely

Jiří Špaček (zdroj: vývěska na místě a Umělecké památky Čech 4, Academia 1982), 29.9. 2016