Renesanční kostel Nejsvětější Trojice s doznívajícími prvky gotiky vystavěn Hynkem I. z Vrbna v letech 1525-1529 pro menšinové katolíky. Po r. 1681 předán Vlčky do užívání evangelíků. Od r. 1766 kostelem hřbitovním. V r. 1973 hřbitov zrušen, kostel opraven a využíván pro potřeby města Klimkovice.
jižní průčelí kostela
© Jan P. Štěpánek 09/2016
Graficke pismenko Kostel Nejsvětější Trojice, nejstarší zachovalá stavební památka ve své původní renesanční podobě ve městě Klimkovice, cca 17 km jzz. od centra krajského města Ostravy. Stavba se nachází v severozápadní části přibližně čtvercového areálu bývalého hřbitova, dnes parkově upraveného, na západním předměstí historického jádra Klimkovic.
Kostel bývá otevřen příležitostně a slouží především jako prostor pro pořádání výstav či koncertů. V jihozápadním nároží areálu bývalého hřbitova kolem kostela je zachováno symbolicky několik litinových křížů jako památka na někdejší německé obyvatele města.

historie

Podnět k výstavbě katolického kostela dal hrabě Hynek I. Bruntálský z Vrbna v letech 1525-1529. Ten se stal majitelem rozsáhlého klimkovického panství v roce 1513 sňatkem s Johankou z Bítova. Jelikož však tehdejší doba náboženské reformace katolickým mším nepřála a hlavní kostel sv. Kateřiny byl využíván evangelíky, dal pan Hynek, jakožto podporovatel spíše katolického vyznání, pro katolické poddané vystavět nový menší svatostánek na předměstí.

Jan P. Štěpánek dle turističtí průvodci, 27.9. 2016

popis

Kostelík Nejsvětější Trojice byl vystavěn v 1. třetině 16. století v novém renesančním slohu s prvky doznívající gotiky, jako jednolodní stavba s mírně ustoupeným protáhlým polygonálním presbyteriem. Hlavním vstupem byl orientován tradičně k západu. Západní průčelí tvoří vysoký zděný štít nad profilovanou korunní římsou a je prolomeno pouze vlastními vstupními vraty se segmentovým záklenkem. Fasády prolamují velká obdélná okna se segmentovými