Zmodernizovaný dvojkřídlý patrový zámek vzniklý přestavbou starších správních budov dvora po r. 1882 rodem Dvořáků. Rozsáhlý dvůr vznikl před r. 1750 za Ugartů, později rozšířen a doplněn o palírnu. Dnes soukromý majetek sloužící k zemědělskému podnikání.
celkový pohled na objekt zámku do severu
© Jan P. Štěpánek 09/2014
Graficke pismenko Nevýrazný a několikráte účelově upravovaný zámek v obci Únanov, 5 km severně od centra historického města Znojma. Historický objekt bývalého šlechtického sídla stojí v severozápadní části někdejšího rozsáhlého hospodářského dvora v jihovýchodní části obce. Zámek je dvojkřídlá patrová budova umístěná delším křídlem ve směru východ - západ se severním průčelím směřujícím do návsi, krátké křídlo pak směřuje k jihu, do svahu. Celek kryje valbová střecha, nad jižním křídlem ve štítě s polovalbou. Fasády zámku prolamují moderní dvojdílná okna a ani hladká fasáda nevykazuje žádné ozdobné zámecké prvky. Na východní konec severního křídla navazují mladší, ...

historie

Únanov se poprvé zmiňuje v roce 1287 jako majetek krále Václava II. V pozdějších letech se ves stala součástí jevišovického panství ve vlastnictví rodů z Jevišovic, z Kunštátu a vévodů z Minsterberku (potomků českého krále Jiřího z Poděbrad). Po bitvě na Bílé hoře se panství stalo součástí konfiskátu a připadlo rodu de Souches a Ugartům. Do té doby zde žádné sídlo nevzniklo, nebylo potřeba. Až s rozvojem únanovského panství zde někdy před rokem

Jan P. Štěpánek dle F. Musil: Neznámé zámky Moravy a Slezska, 2015, 26.9. 2016