Hostavický zámek, který vznikl v 2. pol. 19. stol., se měl po r. 1934 stát součástí velkorysého projektu zahradního města Tomáše Bati. Vzhledem k politické situaci z plánů sešlo a zámek byl upraven pro školské účely, nyní je sídlem soukromé vysoké školy. Zámecký park byl revitalizován r. 2016.
Hostavice - hlavní průčelí
© Jiří Špaček, 09/2016
Graficke pismenko Hostavice jsou bývalá vesnice, o níž jsou první písemné zprávy již z r. 1432. Až do poloviny 19. století měla výlučně venkovský zemědělský ráz. V r. 1968 byla se sousední vsí Kyje připojena k hl. m. Praze. Dnes tvoří její katastrální území součást městské části Praha 14. Hostavice jsou dostupné městskými autobusy od stanic metra Hloubětín nebo Černý Most na trase B. Tzv. hostavický zámeček se nachází v ohrazeném parku poblíž někdejší návsi.
23.10. 2016

historie

Zámek Hostavice je novorenesanční patrová obdélná budova, v průčelí s rizalitem zakončeným trojúhelníkovým štítem. Byl vybudován ve 2. polovině 19. století jako součást zdejšího velkostatku. Po vzniku samostatného Československa patřil velkostatkáři Kolmanovi. O celé území Hostavic, tedy zámek s parkem, všechny hospodářské budovy a pozemky, tehdy projevil zájem podnikatel Tomáš Baťa. Ten zde hodlal podnikat podle vlastního velkorysého projektu.

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 23.10. 2016