Barokní kostel sv. Ducha v Neprobylicích byl postaven r. 1741 na návrší severně nad obcí náhradou za zchátralou svatyni téhož zasvěcení. V současnosti má sice zachovalý exteriér, ale vnitřek je zchátralý a zcela bez zařízení. Objekt je volně přístupný.
Neprobylice - kostel sv. Ducha
© Jiří Špaček, 09/2016
Graficke pismenko Historická obec Neprobylice v údolí Bakovského potoka je prvně zmiňována r. 1316 a dnes má jen kolem 160 obyvatel. Stávaly tu dvě tvrze a pozoruhodná zvonice (viz tři samostatná hesla). Obec leží na silnici III. třídy, která odbočuje ze silnice I/7 v osadě Lotouš (dnes místní části města Slaný) k severu. Železniční trať ani turistické značky v obci nejsou.
Cestu ke kostelu sv. Ducha najdeme, když se od křižovatky silnic v centru u zvonice vydáme silnicí směrem na Lotouš či Královice. Šipky s nápisem nás zavedou mezi domky na prudce stoupající travnatou cestu, která zalesněnou strání vystoupí až ke kostelu.
11.10. 2016

historie

Neprobylický kostel sv. Ducha stával v centru vsi v sousedství historické zvonice. Pro celkovou zchátralost a vlhkost byl r. 1741 zbořen a nahrazen barokní stavbou nad severním okrajem vsi. Nyní stojí na planině mezi poli a hranou zalesněné stráně. Barokní kostel sv. Ducha na návrší nad obcí nahradil r. 1741 zbořený středověký kostel téhož zasvěcení v centru. Byl podstatně upraven v 19. stol. Je to podélná stavba o obdélné předsíni a vstupním

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978), 11.10. 2016

Kladno  (KL)