Moje místa 0
Gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie v Seči doložen od r. 1384. Barokně znovu postaven r. 1691 při zachování původních částí. Přestavěn r. 1737 a upravován r. 1882. Vnitřní vybavení vesměs barokní z doby přestavby r. 1737. Nyní filiální kostel ve farnosti Blovice.
Seč - kostel
© Jiří Špaček, 09/2016
Graficke pismenko Nevelká obec Seč, která má nyní asi 300 obyvatel, je prvně zmiňována r. 1319. Leží na Podhrázském potoce, levém přítoku Úslavy, který v obci napájí rozlehlý Mlýnský rybník. Obec se nachází v prostoru mezi silnicí I/20 spojující Plzeň a Nepomuk a silnicí II/178 do blízkých Blovic. Prochází jí žlutá turistická trasa ze Spáleného Poříčí na Bzí a trasa naučné stezky "Blovickem pěšky i na kole".
Kostel Nanebevzetí Panny Marie, doložený od 14. století, se nachází v dolní části centra obce.
27.9. 2016

historie

Gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie v Seči je doložen od r. 1384. Nově byl postaven barokně r. 1691, přičemž bylo patrně zachováno původní obvodové zdivo presbytáře a některé druhotně použité kamenické články. Zachována byla i starší věž (zvonice) po jeho severní straně, která podle průzkumu vznikla kolem r. 1540. Kostel byl částečně přestavěn ještě r. 1737 a upraven r. 1882. Ve 20. století chátrající stavba byla r. 2016 opatřena novou

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 3, Academia 1980), 27.9. 2016