Bystrovanská kaple sv. Bartoloměje vystavěna v roce 1884. Nový oltář pochází z roku 1971. Oltářní obraz umučení sv. Bartoloměje je původní. V roce 2006 renovován. Původní zvon zrekvírován v 1. svět. válce. Nový zvon z roku 1919.
Bystrovanská kaple sv. Bartoloměje
© Pavel Vítek 09/2016
Obec Bystrovany leží 4,5 km východně od olomouckého hlavního nádraží. Kapli sv. Bartoloměje najdeme v centru obce, uprostřed podlouhlé návsi.
Pavel Vitek, 24.9. 2016

historie

První písemný doklad o obci pochází z roku 1227. Po celá dlouhá léta museli obyvatelé Bystrovan chodit do kostela do nedaleké Velké Bystřice. Až koncem 19. století si v obci vystavěli větší kapli. Stavba byla dokončena v roce 1884 a ve stejném roce byla kaple i vysvěcena k poctě svatého Bartoloměje. Současně byl vysvěcen i kamenný kříž stojící před kaplí. Ale i nadále Bystrovany patřili pod farnost ve Velké Bystřici a bystrovanská novostavba

popis

Kaple sv. Bartoloměje byla vystavěna v roce 1884. Původní oltář pocházel od prostějovského řezbáře Jana Fabra. V rámci modernizace kaple byl v roce 1971 odstraněn a nahrazen novým. Zůstal pouze oltářní obraz znázorňující umučení sv. Bartoloměje. Ten byl v roce 2006 celkově renovován a v srpnu téhož roku slavnostně požehnán. U oltáře je umístěn velký dřevěný kříž a po stranách jsou sochy sv. Cyrila a Metoděje a Panny Marie z 19. stol. Ve věži