Raabs an der Thaya
Po r. 1156 založil tehdejší majitel hradu Konrád II. na protějším břehu Dyje městečko. Někdy koncem 1. pol. 15. stol. bylo městečko v podhradí opevněno a získalo i velký roční trh. Zejména podél řeky Dyje, na původním jihozápadním okraji města jsou zachovány úseky opevnění.
© Luděk Vláčil 11/2016
Graficke pismenko Město Raabs an der Thaya (česky Rakousy nad Dyjí) leží v okrese Waidhofen an der Thaya v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy. Na vysoké strmé skále nad stejnojmenným městečkem se tyčí monumentální starobylý hrad Raabs (česky Rakous). Zajímavostí je, že od tohoto místa vzniklo v češtině pojmenování pro celé Rakousko. Ve středověku totiž bylo hrabství Raabs v češtině označováno jako Rakousy nebo Rakousko a tento výraz byl později rozšířen také na okolní území. Díky tomu má čeština a také slovenština vlastní termín pro Rakousko. K dalším památkám patří kostel Nanebevzetí Panny Marie a zbytky městského opevnění. V baště hradeb na náměstí ...

historie

Historie města Raabs an der Thaya (česky Rakousy nad Dyjí) se začíná psát někdy po roce 1156. Tehdy majitel zdejšího hradu Konrád II. založil na protějším břehu Dyje městečko. V r. 1192 Konrád II. zemřel a s ním po meči vymřel rod hrabat z Rakous. Dědictví si rozdělily Konrádovy dcery. Anežka, provdaná za bavorského hraběte z Hirschberka a Dollnsteinu, získala hrad a západní polovinu panství. Starší Sofie, choť Fridricha ze Zollernu, získala

Luděk Vláčil- zdroj: publikace Hrady a zámky moravsko-rakouského Podyjí slovem- Burgen und Schlösser des österreichisch-mährischen Thayatals in Wort -Jiří Kacetl, Petr Lazárek, David Molík, .http://www.muzeumznojmo.cz a další, 3.10. 2016