Moje místa 0
Děkanský kostel Narození sv. Jana Křtitele románsko-gotického původu z konce 13. stol., upravován ve 14., 15. a 16. stol., věž přistavěna před r. 1620. Obnoven po požáru z r. 1814. Zachovány zbytky gotických fresek a cyklus barokních maleb. Novogotické zařízení s obrazy Ant. Lhoty z 19. stol.
Graficke pismenko Kardašova Řečice je menší město doložené od r. 1267, které má nyní asi 2200 obyvatel. Název získalo podle severněji ležícího rybníka Kardaš, z něhož vytéká potok Řečice. Ten jižně od města protéká pod býv. řečickým hradem či tvrzí zv. Babky (viz samostatné heslo), pak ještě několika rybníky a ústí do Nežárky.
Město leží na silnici I/23 vedoucí od dálnice D3 do Jindřichova Hradce a na železniční trati 225 z Veselí nad Lužnicí přes Jindřichův Hradec do Havlíčkova Brodu. Severojižním směrem prochází městem dálková modře značená turistická trasa od zámku Červená Lhota, která se za osamělým dvorem Cikar stáčí k západu k Nežárce a tu pak sleduje do Veselí nad Lužnicí.
14.6. 2019

historie

Děkanský kostel Narození sv. Jana Křtitele v Kardašově Řečici je románsko-gotického původu z konce 13. stol., kolem r. 1380 byl vrcholně goticky rozšířen. Jednalo se o stavbu presbytáře s pětibokým závěrem. Po úpravách r. 1481 byl kostel nově vysvěcen. V letech 1543-1580 byla přestavována loď, věž byla přistavěna někdy kolem let 1614-1620. Kostel i věž vyhořely při velkém požáru 3. května 1814. V srpnu téhož roku byl na věži zhotoven nový krov,

Jiří Špaček (s využitím informací webových stránek města a farnosti a z UPČ 2)), 14.6. 2019