Zámek, zřízený snad po r. 1709 v místě starší správní budovy dvora, nahradil zaniklou středověkou tvrz. Po r. 1780 za Lichtenštejnů ztrácí sídelní funkci. V letech 1922-1925 přechází do soukromých rukou. Zámek je výrazná patrová budova s polovalbovou střechou a pozůstatkem kaple v patře.
dvorní pzámku v pohledu od kostela
© Jan P. Štěpánek 09/2014
Graficke pismenko Objekt bývalého zámku č. p. 1 se nachází na severním okraji středu obce Milonice, 1,5 km severozápadně od Nesovic. Zámek je tvořen nevýraznou patrovou obdélnou budovou s polovalbovou střechou a postrádá jakékoliv výraznější dekorativní prvky fasády. Na jih od zámku se rozkládá zahrada. Areál je ohrazen a jako soukromý majetek nepřístupný.

historie

Ves Milonice se poprvé připomíná již v roce 1349 v souvislosti s Peškem z Milonic. Původním sídlem šlechtických majitelů byla středověká tvrz, naposledy zmiňovaná v roce 1593. Ta patrně zanikla po připojení vsi k panství Nové Zámky u Nesovic na počátku 17. století v souvislosti s pobělohorskou konfiskací majetku Janauerům ze Strachnova. Dodnes však není zcela jisté, jestli tato starší středověká tvrz nezanikla již dříve a sídelní funkce byla

Jan P. Štěpánek dle F. Musil: Neznámé zámky Moravy a Slezska, 2015, 19.9. 2016

popis

Zámek je tvořen nevýraznou dlouhou obdélnou jednopatrovou budovou, obracející se jižním desetiosým průčelím do dvora a zahrady a severním vstupním do polí. Celek kryje polovalbová střecha, prolomená mladšími podkrovními vikýři. Na západě i východu se ke kratším průčelím přimykají přízemní kratší přístavky. V patře v západní části zámku by se měly nacházet patrné zbytky původní zámecké kaple. Bývalý dvůr se nenachází v těsném sousedství zámku,