Původně tvrz z poč. 13. stol., v 16. stol. za Gutštejnů přestavěna na prostorný renesanční zámek. V polovině 18. stol. za Trautmannsdorfů přestavěn barokně. Renesanční i barokní podoba překryta úpravami v 19. století. Dnes výchovný ústav pro děti a mládež.
zámek Hostouň
Graficke pismenko Ves se poprvé připomíná r. 1238, kdy ji vlastnil Gumpert z Hostouně (od r. 1587 město, status obnoven r. 2006). Vladykové z Hostouně si zde pravděpodobně někdy během 14. století postavili tvrz, která je však poprvé připomínána až v r. 1508, kdy ji získal Jan z Rabštejna. V r. 1580 získal tvrz Jiří z Gutštejna. Zřejmě někdy poté došlo k výstavbě renesančního zámku. Po konfiskaci zámek i s panstvím koupil Zdeněk Vratislav z Mitrovic, který jej obratem prodal Kristýně Korduli Černínové. Po její smrti zde vládla její dcera Marie Anna Černínová se svým manželem Janem Ludvíkem ze Šternberka. Od nich statek v r. 1656 koupil Adam Matyáš ...
Vlastislav Mareček, P.Vlček-Encyklopedie českých zámků, Libri 2001, kolektiv autorů-Hrady,zámkya tvrze v Čechách,na Moravě a ve Slezku-západní Čechy,Svoboda 1985, 19.9. 2016

popis

Renesanční zámek byl původně čtyřkřídlá stavba, při barokní přestavbě byla dvě křídla odstraněna. Jedná se tedy o dvoukřídlou patrovou budovu se sedlovou střechou. Severní křídlo vzniklo přestavbou původní tvrze. Západní křídlo má na nádvorní straně část zazděných arkád, část je prosklená.
    Vlastislav Mareček,P.Vlček-Encyklopedie českých zámků, Libri 2001, kolektiv autorů-Hrady,zámkya tvrze v Čechách,na Moravě a ve Slezku-západní Čechy,Svoboda 1985, 19.9. 2016