Kostel ve Slovči doložen od r. 1278. Gotická stavba r. 1711 nahrazena novou barokní s dřevěnou zvonicí, zbořenou r. 1872. Nynější novorománská stavba dokončena r. 1886, zařízení novorománské z doby stavby. Filiální kostel ve farnosti Městec Králové.
Sloveč - kostel
© Jiří Špaček, 09/2016
Graficke pismenko Obec Sloveč je prvně zmiňována již r. 1278 a v současnosti má asi 400 obyvatel. Severojižním směrem jí prochází silnice II/328 z Jičíněvsi do Kolína. Sloveč leží mimo značené turistické trasy i železniční síť. Nejbližší nádraží Městec Králové na regionální trati 062 z Chlumce nad Cidlinou do Křince leží asi 3 km jihozápadně.
Dominantní novorománský kostel sv. Martina se nachází na hřbitově v centru obce. Před hřbitovem je také hodnotná socha Panny Marie s Jezulátkem z r. 1875.
19.9. 2016

historie

Ves Sloveč je poprvé připomínána v r. 1278, kdy odtud byly brány desátky. Ve 14. stol. patřila klášteru křižovníků v Praze na Zderaze. Po husitských válkách byla v držení drobné šlechty a královské komory. Od poloviny 16. stol. byla Sloveč součástí králové-městeckého panství a poté i dymokurského. Ve středu obce stojí kostel zasvěcený svatému Martinu. Původní kostel spravovali od 14. stol. křižovníci. Během staletí však zpustl. V r. 1711 byl

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 19.9. 2016

Nymburk  (NB)