Martinický smírčí kříž
Poměrně dobře zachovalý smírčí kříž na okraji obce Martinice. Dle pověsti vztyčen na paměť bitvy mezi vzbouřenými poddanými a císařským vojskem v r. 1644. Kříž je cca 120 cm vysoký, 65 cm široký s mírným prohnutím doleva. Na jedné ze stran schématicky znázorněn meč.
zadní strana martinického smírčího kříže
© Jan P. Štěpánek 08/2016
Graficke pismenko Martinice se rozkládají na úpatí Hostýnských vrchů, 3,5 km jihovýchodně od Holešova při cestě do Fryštáku. Významnou památkou obce je kamenný smírčí kříž stojící po pravé straně u silnice z obce na Horní Lapač, na okraji intravilánu a polí.
Mohutný, poměrně dobře zachovalý kříž se vyznačuje mírným prohnutím doleva. Je cca 120 cm vysoký, široký v ramenech cca 65 cm a silný do 40 cm. Dle vyprávění pochází ze 17. století a byl vztyčen na paměť šarvátky mezi vzbouřenými poddanými a císařskou armádou, která zde proběhla v roce 1644. Na zadní straně je vyryt stylizovaný meč. V roce 1869 byl v těsné blízkosti kříže vztyčen klasicistní kamenný kříž na vysokém podstavci.

křížek, boží muka
    Zlínský kraj