Rybník vybudován přehrazením Cidliny v letech 1492-1497, největší ve Středočeském kraji. Rozloha 258 ha, délka 5,5 km, maximální hloubka 6 m. Hráz vysoká 7 m a dlouhá 870 m. Významná ornitologická lokalita. Chráněn od r. 1948, od r. 2010 má status národní přírodní památky.
Žehuňský rybník z hráze
© Jiří Špaček, 09/2016
Žehuňský rybník nese název podle obce Žehuň, u níž se nachází jeho hráz. Po hrázi prochází úsek silnice II/328 z Městce Králové do Kolína a také modrá značka ve stejném směru. Na zdejším turistickém rozcestí končí zelená značka, která přichází od západu z Libice nad Cidlinou. Nejbližší nádraží Dobšice nad Cidlinou na trati 020 leží asi 3 km západně.
Kromě hráze jsou břehy protáhlého rybníka jen těžko přístupné s výjimkou části jižního břehu, na němž leží obec Choťovice.
13.9. 2016

historie

Žehuňský rybník je chráněn pod různými názvy již od r. 1948. Od r. 2010 má status národní přírodní památky, která zahrnuje území o rozloze 511 ha. Žehuňský rybník, který je rozlohou 258 ha největším rybníkem Středočeského kraje, byl založen z příkazu krále Vladislava II. Jagellonského na konci 15. století. Vybudován byl přehrazením toku řeky Cidliny v letech 1492-1497 a pod jeho hladinou zmizela starobylá žehuňská tvrz snad již z 12. století.

Jiří Špaček (zdroj: T. Koutek: Nejkrásnější české rybníky, nakl. Brána 2008), 13.9. 2016

O kouzelném vodnickém biči
    Žehuňský rybník se se svou rozlohou řadí mezi skupinu největších vodních ploch v Čechách, je odedávna spojován i s přítomností vodnického živlu. Zdejší hastrman prý patřil mezi ty hodné, kteří lidem víc pomáhali než škodili. O žehuňském vodníkovi se dokonce říkalo, že je přímo zeleným patronem povozníků, kteří vozili své náklady křivolakými cestičkami kolem bájného Oškobrhu. Zde totiž bývalo místo, kterému se říkalo Černá míle, kde často jejich

Pověsti JC dle WEB, 6.3. 2017