Moje místa 0
Novorománský kostel sv. Václava v Bezdědicích z let 1868-1870 nahradil gotickou stavbu doloženou od 14. stol. a zničenou při požáru vsi, školy a fary, při němž shořely všechny církevní i obecní dokumenty. Nyní kostel v havarijním stavu. Přístupný pouze okolní hřbitov.
Bezdědice - kostel
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Malá ves Bezdědice je doložena od 14. stol., nyní má jen asi 50 obyvatel a je částí města Bělá pod Bezdězem. Leží na návrší, k němuž vede okružní komunikace ze silnice III. třídy spojující silnici II/273 s obcí Katusice. Ves leží mimo železniční síť i turistické značky. Na vrcholu návrší stojí dominantní novorománský kostel z let 1868-1870 a okrouhlý vodojem z r. 1930, od něhož se otevírá daleký rozhled.
6.9. 2016

historie

Ves Bezdědice i s kostelem byla poprvé doložena r. 1352. Tragické následky měl pro ni i místní kostel požár, k němuž došlo 7. června 1859. Zůstalo stát jen 14 domů; škola, fara i kostel byly spáleny, přičemž veškerá kostelní akta a také obecní archiv se starými pozemkovými knihami při požáru shořely. Z doby před 17. stoletím existují o kostele v Bezdědicích jen minimální zprávy. Nelze ani ověřit, zda byl od svého počátku zasvěcen sv. Václavovi.

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1, Academia 1977 a stránky cs.wikipedia.org), 6.9. 2016