array(1) { ["OID"]=> string(5) "13066" } zámek Vdovský dům, Horšovský Týn
Letohrádek stojící severně od hradu a zámku v Horšovském Týně. Pravděpodobně postaven r. 1587, v r. 1730 přestavěn. Pojmenován podle Alžběty z Rogendorfu, třetí manželky a vdovy po Janu mladším Popelovi z Lobkovic. Nyní bez využití.
letohrádek Vdovský dům-Horšovský Týn
Graficke pismenko Stavba pravděpodobně pochází z roku 1587, kdy je zmíněn mimo jiné lusthaus se zahradou. V roce 1730 dochází k přestavbě původní renesanční stavby. Po ukončení přestavby byla využívána k úřednickým potřebám. Pojmenování Vdovský dům je spojováno s třetí manželkou Jana mladšího Popela z Lobkovic, Alžbětou z Rogendorfu. Ta manžela přežila o 30 let a po jeho smrti právě zde jako vdova pobývala. Později byl letohrádek klasicistně upraven. Ve 20. stol. byl využíván pro vlastivědné muzeum až do r. 1993, pak byl mobiliář přenesen do zámku a od té doby je budova prázdná a neudržovaná.
Vlastislav Mareček, 5.9. 2016

popis

Letohrádek je obdélná patrová stavba s klasicistní fasádou a krytá valbovou střechou. V jižním průčelí je trojúhelníkový tympanon.
    Vlastislav Mareček , 5.9. 2016