Současná barokní stavba z let 1714-1716 nahradila z iniciativy kněžny Antonie Czerninové původní zchátralou gotickou svatyni. Opravy byly dále prováděny v letech 1777, 1852 a 1875-1876. Po poničení stavby vichřicí v létě 2009 se o obnovu této památky snaží obec.
Chorušice - kostel
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Ves Chorušice je prvně zmiňována r. 1228 jako součást majetku kláštera benediktinek u sv. Jiří na pražských Hradčanech. Dnes má jako obec včetně tří připojených místních částí asi 550 obyvatel. Prochází jí silnice II/274 z Mělnického Vtelna směrem ke Mšenu. Leží mimo železniční síť a neprochází tudy ani žádná turistická značka.
Farní kostel se nachází v centru obce při silnici.
5.9. 2016

historie

Barokní stavba z let 1714-1716 nahradila původní zchátralou gotickou svatyni. Její iniciátorkou byla tehdy kněžna Antonie Czerninová. Opravy kostela byly dále prováděny v letech 1777, 1852 a 1875-1876. Na počátku 21. století se o obnovu této památky snaží obec, zvláště poté, kdy byl kostel v létě 2009 poškozen vichřicí. Jedná se o jednolodní obdélný kostel s trojboce ukončeným presbytářem s obdélnými sakristiemi po stranách. V západním průčelí

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1, Academia 1977 a stránky cs.wikipedia.org), 5.9. 2016

Mělník  (ME)