tvrz Přítoky

stará tvrz
Skromné pozůstatky zdí a sklepů snad původní tvrze severně od dodnes zachovalé novější tvrze v její těsné blízkosti. Gotická tvrz vybudována nejspíš před r. 1454 Václavem Bartošem.
Vchod do sklepení severně od tvrze (pozůstatek staršího sídla?)
Graficke pismenko Ves Přítoky, která je nyní částí obce Miskovice, se poprvé připomíná r. 1141, kdy byla majetkem olomouckého biskupství. V r. 1250 ji biskup Bruno ze Schauenburka postoupil sedleckému klášteru. V r. 1397 byl majitelem dvora Václav Bartoš, to již pravděpodobně stála u dvora i gotická tvrz. V r. 1454 ji od Jana Soukeníka koupil Jan Malškorubský. V r. 1501 ji koupil Václav Materna z Květnice. Zda byla za Maternů tvrz ještě renesančně přestavována nebo vystavěna nová renesanční tvrz, není jasné. V r. 1622 tvrz od Adama Materny koupil Ladislav Hrobčický z Hrobčic. V té době pravděpodobně již stála tvrz nová a stará zpustla. V r. 1623 ...
Vlastislav Mareček,kolektiv autorů-Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-východní Čechy,nakl. Svoboda 1989, 4.9. 2016

popis

Z původní gotické tvrze snad pocházejí valeně zaklenuté sklepy v těsném sousedství nové tvrze. Podle některých badatelů se jedná o pozůstatky původní, starší tvrze.
    Vlastislav Mareček, 4.9. 2016

nepatrné zbytky zdí