Moje místa 0
Oválné valové opevnění na na vrcholu Hradisko jižně od vesnice je středověkého původu a souvisí z ochranou makraběcího majetku, jež je ves jako jeho součást poprvé v roce 1258 uváděna. Konec tohoto sídla bude souviset s připojením k panství Cimburk v roce 1365, či natrvalo v roce 1407.
Pohled na hmotu tvrziště
Graficke pismenko Do provedení archeologického průzkumu nelze zcela objektivně říci, zda jde o pravěkou lokalitu, její využití ve středověku je však nepopiratelné. První zmínka o Vrážném je z roku 1258, kdy byla obec zeměpanským majetkem v soudním okrsku Jevíčka. V roce 1351 byla ves markraběcím majetkem a zůstala jím s přestávkami až do roku 1407, kdy trvale přešla k hradu Cimburku. Žádné sídlo se neuvádí jak v období zeměpanského, tak jako soukromého majetku. Pravděpodobně lze jeho vznik odhadovat na konec 13. století či první polovinu 14. století. Poprvé bylo Vrážné připojeno k Cimburku v roce 1365, což pravděpodobně vedlo ke konci jeho sídelní funkce.
Petr Nožička, čerpáno z: M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, Praha 2001, 6.12. 2016

popis

Oválné valové opevnění na ostrém dlouhém hřebínku se nachází na vrcholu Hradisko jižně od vesnice. Je to objekt elipsovitého tvaru s příčkami 42 a 25 m, k němuž směřuje úzká šíje šířky asi 5 metrů a délky 150 metrů. Na bocích šíje jsou slabé náznaky dvojitého příkopu, který byl na hřebenu zasypán kvůli vjezdu lesní techniky. Tvrziště mě poměrně rovný povrch, jen na konci je až 2 metry hluboká prohlubeň. Zda jde o pozůstatek věžové stavby, lze