Velká kamenná budova tvrze nad řekou Úslavou s patrnými zazděnými renes. okny. První zmínka z r. 1350, kdy byla ves rozdělena a v jedné části stála tvrz. Po r. 1380 patřila Žákavcům ze Žákavy, v letech 1382-1453 pak rodu z Pokonic. V r. 1605 Žákava připojena k panství Štáhlavy.
Pohled na celou budovu bývalé sýpy (tvrze)
Graficke pismenko První zmínka je z roku 1350, kdy část vsi i s kostelem patřila pánům z Litic, v druhé části stála tvrz. Po roce 1380 má celá ves stejného majitele, rod Žákavců ze Žákavy. V roce 1360 drží ves člen tohoto rodu Oldřich, který je ve službách Rožmberků. Ten v roce 1382 kupuje Pacelice, Ondřej Žákavec kupuje Skvořetice a prodává Žákavu Aleši z Pokonic. Jindřich Žákavský počátkem 15. století kupuje Lažany. Tímto se rod přesouvá na Prácheňsko a dále se uvádí jako Žákavští z Lažan. Rod vymírá roku 1681. Pokoničtí sídlili na tvrzi až do Mikuláše z Dlouhé Vsi, který v roce 1453 kupuje statek Poříčí, na který přesídlil. Roku 1601 je ...
Petr Nožička, čerpáno z: Karel Tomáš, Luděk Krčmář, Panská sídla západních Čech (Plzeňsko), Kol.autorů: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku IV., Západní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1985, 10.10. 2016