Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Maršíkov, Maršíkov
Hrady.cz
Objekt po r. 1620 upravený pro dočasný pobyt některého z majitelů vízmberského panství. Od té doby nazýván zámečkem. Až do r. 1770 patřil Žerotínům, po nich opatovi velehradského kláštera a od r. 1786 Náboženskému fondu. Tehdy byl dvůr zrušen a rozparcelován.
zámek Maršíkov
Graficke pismenko Ves je poprvé připomínána roku 1351 a v roce 1569 doložena její příslušnost k velkolosinskému panství, které patřilo Žerotínům. Kolem roku 1600 se stala součástí nově vytvořeného panství se sídlem v nově vybudovaném zámku Vízmberk, dnes Loučná. Pravděpodobně v této době vznikl jako hospodářské centrum panství i dvůr v Maršíkově. Jeho majiteli byli Jan Jetřich a Přemek II. ze Žerotína. Vzhledem k tomu, že Vízmberk byl teprve před dokončením, lze se domnívat, že správní budova maršíkovského dvora byla zčásti upravena i pro dočasný pobyt některého z majitelů panství a proto se začala nazývat zámečkem. Žerotínům patřil zámek až do roku ...
Vlastislav Mareček, F.Musil, Neznámé zámky Moravy a Slezska,Šmíra-Print 2015, 30.8. 2016

popis

Budova zámečku později upraveného na hostinec je v dnešní podobě obdélníková přízemní budova se sedlovou střechou, ve které je na severní straně vikýř. Na jižním průčelí je mohutný rizalit. Budova je značně zpustlá.