Původně fojtství, později povýšeno na rytířský statek. Do r. 1635 jej vlastnili Wetzingerové. Během třicetileté války zpustl. Po r. 1662 se majitelé střídali. V letech 1686 až 1794 patřil Stillerům. Poté několik majitelů až do r.1945, kdy byl zkonfiskován.
zámek Hukovice
Graficke pismenko Někdejší ves Hukovice, dnes součást obce Velká Kraš, byla založena patrně v polovině 13. století z iniciativy vratislavských biskupů. Zřejmě hned při vzniku vsi zde vzniklo i fojtství. Formy rytířského statku ale nabylo asi až na počátku 16. století. První fojt Jan Heynold se připomíná roku 1533, kdy měl spor s nevlastními syny Adamem a Jiřím Wetzingery. Ti spor vyhráli a jejich potomci fojtství vlastnili až do roku 1635. Pravděpodobně za nich byl vybudován dvůr s obytnou budovou a hospodářskými stavbami. V roce 1635 jej koupil Kryštof Adam, který jej prodal v roce 1649 Jiřímu Hoffmanovi. Po roce 1662, kdy Hoffman zemřel, se majitelé ...
Vlastislav Mareček, F.Musil, Neznámé zámky Moravy a Slezska,Šmíra-Print 2015, 30.8. 2016

popis

Areál dvora se zámkem (č. p. 155 a č. p. 156) se nachází uprostřed vsi v sousedství kostela. Jihovýchodní část dvora tvoří jednopatrová obdélná budova se sedlovou střechou, která byla zpočátku obydlím majitele fojtství. Na jihozápadní straně se k této budově připojuje druhá budova, původně správa statku, později se stala hlavním obydlím majitele. Jedná se o jednopatrovou obdélnou budovu secesně upravenou s mansardovou střechou. K jihozápadu