Moje místa 0
Katolická kaple sv. Václava na návsi v Čachovicích pochází podle údaje ve štítě z r. 1930. Jde o prostou obdélnou stavbu s půlkruhovou apsidou. Zvon do věžičky nad štítem byl pořízen r. 2013.
Kaple Čachovice
© Jiří Špaček, 08/2016
Čachovice jsou jako starobylá ves zmiňovány již v soupisu majetku vyšehradské kapituly r. 1088. Dnešní obec má asi 600 obyvatel a leží východně od bývalého vojenského újezdu Milovice-Mladá. Je dostupná krátkou odbočkou ze silnice I/38 ze sousední Vlkavy k západu. Má také nádraží na trati 071 z Mladé Boleslavi do Nymburka. Neprocházejí tudy žádné turistické značky.
30.8. 2016

historie

První písemná zmínka o obci pochází z r. 1088. V kronikách je uveden Bedřich z Čachovic, který vlastnil zdejší rozlehlý statek a jeho rod je zmiňován až do r. 1340. V polovině 16. století byla obec vlastněna rodem Dovolů z Chocebuze. V dochovaných listinách se píše, že v roce 1595 byla v Čachovicích dřevěná tvrz (viz samostatné heslo Čachovice). Dominantní církevní stavbou Čachovic je Husův sbor (viz samostatné heslo). Katolický kostel sv.