Středa, 25. listopad 2020. Svátek slaví Kateřina, zítra Artur
Původně rychta, v r. 1671 povýšena na rytířský statek za Petra Carenzina. Po jeho smrti se často střídali majitelé. V r. 1733 jej získal klášter magdalenitek v Nise. Od r. 1807 v majetku Josefy Oehlové. V r. 1844 jej koupil Josef Latzel. V r. 1945 zkonfiskován.
zámek Tomíkovice
Ves se poprvé připomíná roku 1284 jako majetek vratislavského biskupství. Od počátku 14. století byly Tomíkovice součástí frýdberského panství, náležející vratislavskému biskupovi. Výsadní postavení ve vsi měli rychtáři. V roce 1671 došlo k povýšení rychty na úroveň rytířského statku za rychtáře Petra Carenzina. Pravděpodobně v této době byl na návrší na severozápadním okraji vsi založen dvůr, který nahradil starší rychtu. Na jeho jihovýchodní straně byla postavena i obytná budova, která plnila rezidenční funkci. Po jeho smrti statek jeho manželka Marie Anna v roce 1695 prodala Kryštofu Schletzimu. Dalšími držiteli byli Karel Jindřich z Winacko, po něm Jan Jiří z Rottenberka a jeho syn Ignác Antonín. Zadlužený statek v roce 1733 získal klášter magdalenitek v Nise. Za jejich vlády byla v zámku umístěna jen správa statku. V roce 1807 klášter ...
Vlastislav Mareček, F.Musil, Neznámé zámky Moravy a Slezska,Šmíra-Print 2015, 26.8. 2016

popis

Areál zpustlého dvora i se zámkem stojí v severozápadní části vsi vlevo od silnice do Bukové a Bernartic. Samotný zámek stojí ve východní části areálu, průčelí je obráceno do dvora. Skládá se ze dvou částí. Starší část (č. p. 345) je jednopatrová barokní obdélná budova krytá valbovou střechou. Nová část (č. p. 340) je jednopatrová obdélná budova krytá též valbovou střechou vrcholící polygonální

To se mi líbí, vložit do oblíbených
    Olomoucký kraj,  Jeseník  (JE), Tomíkovice