Moje místa 0
Zámek založil, zřejmě někdy v polovině 17. století, původně jako barokní, Albrecht Kotulinský z Kotulína. V l. 1720-1727 byl zámek rozšířen a vznikl u něj park s oranžérií. V r. 1865 byly strženy věže. Od roku 1920 byl majetkem státu a od r. 1927 sloužil jako škola.
vstupní průčelí zámku s výrazným rizalitem
pohled od severovýchodu
© Jan P. Štěpánek 03/2011
Graficke pismenko Obec Sosnová leží v okrese Opava. Mezi její památky patří zejména kostel sv. Kateřiny a kaple sv. Anny. Za zmínku stojí také pozůstatky tvrze zachované v domě č. p.113 a bývalý zámek (č. p. 107) stojící v jižní části obce. Tento objekt bývá nesprávně zaměňován s podstatně mladšími budovami, č.p. 28 nebo se sídlem obecního úřadu.
26.8. 2016

historie

Ves Sosnová (něm. Zossen) je prvně zmiňována v roce 1038, kdy se zde uvádí tvrz, z níž se dochovaly části zdi a příkopu. Zámek v Sosnové vybudoval, zřejmě někdy v polovině 17. století, původně jako barokní, Albrecht Kotulinský z Kotulína, který držel část sosnovského statku v letech 1636-1650. V roce 1689 prodala Albrechtova vnučka Františka Helena Kotulínská tehdy již sjednocený statek Janu Juliu Frobelovi, jehož stejnojmenný syn zámek v

Luděk Vláčil- zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku II. kolektiv autorů 1983., 28.8. 2016

popis

Zámek je jednopatrový objekt obdélníkového půdorysu s hladkými fasádami členěnými pouze jedním středovým rizalitem na čelní fasádě, do níž jsou prolomeny okna v devíti osách. Vchod do budovy je umístěn ve středovém rizalitu. Do rekonstrukce v r. 1975, kdy byl zcela zmodernizován a omítnut břizolitovou omítkou, byla mezi přízemím a patrem fasáda rozdělena kordónovou římsou a okna prvního patra se štukovým ostřením byla opatřena jednoduchou

Luděk Vláčil- zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku II. kolektiv autorů 1983., 27.8. 2016