Klasicistní farní kostel byl založen v r. 1787 na náklady Náboženského fondu Josefa II. v blízkosti lokálie z r. 1785. V říjnu r. 1788 dokončen a vysvěcen knížecím biskupským komisařem Ignazem Kunzlerem. Dne 26. června 1885 lokálie povýšena na farnost. Od r. 1958 je kostel kulturní památkou.
© Luděk Vláčil 08/2016
Graficke pismenko Kobylá nad Vidnavkou (dříve pouze Kobylá, něm. Jungferndorf) se nachází v Olomouckém kraji v podhůří Jeseníků, ve zvlněné krajině asi 14 km severozápadně od okresního města Jeseník. Nejviditelnější stavbou obce je klasicistní farní kostel sv. Jáchyma s vysokou čtyřpatrovou věží. Nad vchodem je vsazena deska s německým nápisem: Zur Erinnerung die hundertjährige gedächtnisfeier 1888, připomínající opravu ke stému výročí dokončení stavby. Vedle kostela stojí stará škola z r. 1802. K dalším památkám patří zámek z 16. stol. s přilehlým parkem, hřbitovní kaple svobodných pánů ze Skal a boží muka. I když tyto památky nejsou turisticky příliš ...
Luděk Vláčil- zdroj: http://www.oukobyla.cz/ a další, 19.10. 2016

historie

Ves je prvně zmiňována roku 1291. V těch dobách se uvádí jako Cobila nebo Kobula. První známou sakrální stavbou v Kobylé je až současný kostel sv. Jáchyma. Již v roce 1785 bylo v Kobylé zřízeno lokální kaplanství a jejím prvním duchovním se stal dvorní (zámecký) kaplan Josef Görlich. Stavba kostela byla zahájena až v roce 1787, a to na náklady Náboženského fondu Josefa II., což dokládá deska nad vchodem. V říjnu roku 1788 byl kostel dokončen a