Novorománská kaple sv. Anny nad studánkou v lese Jedlovci pochází z let 1893-1896 a nahradila malou kapličku téhož zasvěcení z r. 1883. Vnitřní vybavení zčásti pochází z pražského kostela sv. Štěpána a vyšehradského kostela. V letním období bohoslužby každý měsíc.
Kaple sv. Anny
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Velká obec Strančice je prvně připomínána r. 1404 a dnes má přes 1700 obyvatel. Má nádraží na frekventované trati 221 z Prahy do Benešova a díky tomu výborné a časté spojení s hlavním městem. Leží na silnici III. třídy, která vychází ze silnice II/107 ve Svojšovicích a vede k silnici II/508 v Mirošovicích. Ve Strančicích ji křižuje další silnice III. třídy, která vede severojižním směrem od Tehova do Kunic. Obcí prochází zelená turistická značka od Velkých Popovic, která pokračuje k východu do Mirošovic. Právě u tohoto pokračování stojí asi 200 m od vchodu na místní hřbitov v lese Jedlovci nad studánkou novorománská kaple sv. Anny. ...
18.8. 2016

historie

Vzniku kaple sv. Anny předcházela událost, která je zmiňována v obecní kronice. Stalo se to r. 1820. Očním neduhem stižený rolník měl vidění s výzvou, aby našel v lese Jedlovci pramen vody pod vysokou jedlí a jeho vodou si oči vymýval. Poslechl a skutečně se uzdravil. Z vděčnosti za to pověsil na mohutnou jedli obraz sv. Anny a místo se stalo cílem četných procesí. V r. 1827 nechal páter Hynek, kněz piaristického řádu, který na zdejším statku

Jiří Špaček (s využitím informačních vývěsek na místě), 18.9. 2016