Renesanční zámek nechal někdy kolem r. 1571 postavit Mikuláš Niemetz. Později byl barokně upraven a počátkem 19. století za pánů ze Skal získal empírovou fasádu. Pánům ze Skal patřil do r. 1946, kdy jej zabavil stát. Dnes slouží jako domov pro seniory.
© Luděk Vláčil 08/2016
Graficke pismenko Obec Kobylá nad Vidnavkou (dříve Kobylá, něm. Jungferndorf) se nachází v Olomouckém kraji v podhůří Jeseníků, ve zvlněné krajině asi 14 km severozápadně od okresního města Jeseník. Nejvýznamnější památkou obce je zámek ze 16. stol. s přilehlým parkem. Poměrně velkou stavbu, téměř čtercového půdorysu, je snadné přehlédnout. Nejzajímavější částí stavby je čelní fasáda s kamenným portálem. Okolí objektu i nepříliš udržovaný park je volně přístupný. Nedaleko zámku stojí kostel sv. Jáchyma a bývalá škola. I když tyto památky nejsou turisticky příliš atraktivní, ve spojení se zdejší krásnou a poloopuštěnou krajinou působí zajímavě. V nedalekém okolí je ...

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1291. V těch dobách se zmiňuje jako Cobila nebo Kobula. Později se uvádí pod německým názvem Juncfrowindorf (Panenská ves). V 15. století Kobylá částečně zpustla. Nový rozvoj začal někdy počátkem 16. století spolu s provozem sklárny, jejichž majiteli byli Niemetzové, kteří od biskupa získali i zdejší fojtství. Mikuláš Niemetz (někdy Niklas von Niemitz), biskupský hejtman na Jánském Vrchu, zde zakoupil

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.oukobyla.cz, Hrady a zámky na Moravě A-Z na cesty-kolektiv autorů-Olympia 1987, Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku-severní Morava II. a další, 16.8. 2016