Zámek postavený snad počátkem 17. století jako sídlo majitelů fojtství, pravděpodobně Bedřichem Vogelem. V 18. století pak fojtství vlastnili Antonín Schöpse, po něm Josef Hledík a nakonec Ignác Peschke. Potomci Peschkeů zámek s přestávkami vlastnili až do 20. století.
Zámek Mnichov
Graficke pismenko Ves Mnichov, dříve Einsiedel, vznikla někdy v 16. století kolem železného hamru a sklářské hutě. Prvně je písemně zmíněna r. 1586. Kolem r. 1526 zde snad již stávalo fojtství, které mělo charakter šlechtického statku. Počátkem 17. století byl tehdejšími majiteli vybudován raně barokní zámek jako sídlo fojtství. Prvním doloženým majitelem byl v r. 1658 Bedřich Vogel, v r. 1758 je znám Antonín Schöpse a v r. 1770 biskupský lesník Josef Hledík. Od r. 1775 fojtství i se zámkem vlastnil Ignác Peschke. Jeho potomci zámek s přestávkami vlastnili až do 20. století. V r. 1945 byl zámek zkonfiskován. V současnosti je v soukromých rukou a jsou v něm byty.
Ves Einsiedel byla po 2. světové válce přejmenována na Mnichov a je částí města Vrbno pod Pradědem.
Vlastislav Mareček, F.Musil, Neznámé zámky Moravy a Slezska,Šmíra-Print 2015, 16.8. 2016

popis

Zámek (č. p. 23) stojí u silnice II/445 ve směru z Vrbna pod Pradědem na Heřmanovice a Zlaté Hory, severně od kostela na břehu Černé Opavy. Je to jednopatrová obdélná budova s nízkou valbovou střechou, kolem je nevelký park. Na západní a jižní straně je pavlač, na severní straně zbytky původní fasády.