Zachovalý zámek, původně tvrz poprvé připomínaná r. 1612. Za Bukůvků nejspíš v 2. polovině 17. stol. přestavěna na zámek. Od r. 1717 patřil kartuziánskému klášteru v Olomouci. Po jeho zrušení připadl Náboženskému fondu, změněn v obytnou budovu a pozemky rozparcelovány.
zámek Lechovice
Graficke pismenko Ves se poprvé zmiňuje v roce 1490 za pánů z Kunštátu, tehdejších majitelů Bouzova. V roce 1494 se však již uvádí jako pustá. V roce 1566 dvůr, vzniklý snad na místě pusté vsi, Prokop Podstatský z Prusinovic odprodal Erazimovi Weyczingarovi z Weyczingu. Po nich krátce statek vlastnil Vilém Záviš Bítovský ze Slavíkovic, poté Jindřich Podstatský z Prusinovic, který jej v roce 1582 postoupil Burianovi Drahanovskému z Pěnčic. Za Drahanovských se zde již uvádí tvrz, není ale jisté, zda ji vybudovali právě Drahanovští, nebo vznikla již za některých z předchozích držitelů. Ti tvrz roku 1654 prodali Františku Maxmiliánovi Štaudovi ...
Vlastislav Mareček, F.Musil, Neznámé zámky Moravy a Slezska,Šmíra-Print 2015, 15.8. 2016

popis

Areál bývalého dvora leží v jihovýchodní části vsi přímo nad rybníkem. Bývalý zámek (č. p. 103) tvoří severozápadní nároží kdysi rozlehlého dvora. Je to nevelká přízemní budova téměř čtvercového půdorysu se vstupním průčelím obráceném do dvora. Architektonickou zvláštností, která na bývalý zámek upomíná, jsou dva štíty na jihovýchodní straně s dvojitou sedlovou střechou. Na severní straně tyto štíty již nejsou. V interiéru jsou částečně