Velká Löw-Beerova vila byla postavena v l. 1900-1902 v téměř zámeckém stylu podle návrhu neznámého architekta v secesním slohu s neobarokními a klasicistními prvky. V pol. 30. l. 20. stol. upraveny interiéry podle projektu architekta Rudolfa Baumfelda. Dnes Úřad městyse Svitávka, škola a knihovna.
© Luděk Vláčil 08/2016
Graficke pismenko Tzv. velká Löw-Beerova vila z let 1900-1902 stojí v parku nedaleko tzv. malé vily z r. 1906 poblíž centra městyse Svitávka v okrese Blansko v Jihomoravském kraji. Velká vila je honosná stavba téměř zámeckého stylu s velmi krásnými interiéry. Krásná je zejména vstupní hala s dřevěným zdobeným obložením a schodištěm. Na pozemcích kolem vil je také původně vytápěný skleník, včelín, kuželna a historické garáže. Kolem vil prochází naučná stezka "Svitávka v průběhu věků" vedoucí ke zřícenině hrádku, z něhož se sice příliš nedochovalo, ale z jeho kopce je pěkný výhled.
Svitávka leží v lesnaté krajině s množstvím zajímavých památek. K nejvýznamnějším patří mohutný hrad a pod ním zámek v nedalekých Boskovicích, dále zámky v Kunštátě, Lysicích nebo v Letovicích.

historie

Rodina Löw-Beerových přišla do Svitávky na přelomu 17. a 18. století z Boskovic. Koupila zde dolní mlýn s valchou a začala s podnikáním. Moses Löw-Beer v roce 1839 vybudoval na místě valchy přádelnu vlny a tovární areál, jenž se dále rozrůstal. V roce 1858 získala firma Moses Löw-Beer oprávnění k výrobě vlněného zboží. Velká Löw-Beerova vila byla postavena v letech 1900-1902 podle návrhu neznámého architekta v secesním stylu, obohacena o

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.tugendhat.eu a další, 1.1. 2017