Kostel s farou byl založen v r. 1255 rajhradským klášterem. V l. 1680-1687 došlo k raně barokní rozšiřující přestavbě původně gotického kostela. Ve věži jsou zavěšeny 4 zvony - Královna nebes, Zvon chvály, Král slávy a Zvon mrtvých z 15., 16. a 20. stol.
© Luděk Vláčil 08/2016
Graficke pismenko Nejvýznamnější památkou obce Sebranice (dříve také Cebranice, německy Sebranitz), ležící v okrese Blansko v Jihomoravském kraji, je raně barokní římskokatolický farní kostel Nanebevzetí Panny Marie s gotickým jádrem. Na hlavním oltáři je umístěna ve výklenku 1,5 m vysoká replika dřevěné sochy Panny Marie s Ježíškem, jejíž originál se nachází v Diecézním muzeu na Petrově. Ve stěnách chrámové lodi jsou náhrobky Jana Pucharta z Voděrad (1580) a Petra Pucharta (1609). V kostelní věži jsou zavěšeny 4 zvony: Královna nebes, Král slávy, Zvon mrtvých z 15.-16. stol. a Zvon chvály z pol. 20. stol. Vedle kostela je nevelká, architektonicky ...
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.sebranice.eu/o-sebranicich a další, 1.1. 2017

historie

První známá písemná zmínka o vsi pochází z darovací listiny z roku 1043, kdy jistý Eppo ves Cebranici daroval břevnovskému klášteru. I když je tato listina falzum z 1. poloviny 13. století, velmi pravděpodobně jsou v ní uvedené údaje pravdivé. Později přešla ves pod správu rajhradského kláštera, který v roce 1255 v Sebranicích založil faru s kostelem Nanebevzetí Panny Marie. V roce 1472 se uvádí zdejší farář Martin z Tišnova. Koncem 16. století

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.sebranice.eu/o-sebranicich a další, 27.12. 2016