Hrady.cz
Drobná lidová kaple sv. Barbory v Přemyslovicích, části Novosady. Doba vzniku přelom 18. a 19. století..
Kaple sv. Barbory
Graficke pismenko V obci Přemyslovice při postranní uličce u hlavní silnice z Prostějova na Konici stojí menší zděná kaplička. Tato část obce se nazývá Novosady. Původně se jednalo o samostatnou ves Nové Sady, která vznikla roku 1786 po parcelaci panského dvora a ovčárny. Do katastru této bývalé vesnice patří i nedaleký větrný mlýn. Ves byla s Přemyslovicemi sloučena roku 1927 a dnes je splynutá i stavebně v kompaktní celek. Kaple sv. Barbory pochází z přelomu 18. a 19. století. Prostorově se jedná o velmi malou kapli čtvercového půdorysu, umístěnou ve svažitém terénu. Střecha je kryta pálenou taškou na sedlové střeše. V čele nad ...
Rozehnal Ivo - zdroj - Soupis nemovitých památek okresu PV - 2012, 13.8. 2016