socha sv. Jana Nepomuckého

u Staroměstské pily
Barokní socha sv. Jana Nepomuckého od sochaře M. F. Weissmanna z Frýdku, při staré cestě z Frýdku do Starého Města. Doba vzniku sochy je datována do r. 1728 podle letopočtu v kartuši na podstavci. V minulosti nedaleko sochy křížil cestu důležitý vodní náhon na frýdecké mlýny, pily a valchy.
celkový pohled na sochu sv. Jana Nepomuckého
© Jan P. Štěpánek 04/2009
Graficke pismenko Barokní socha sv. Jana Nepomuckého stojící při Staroměstské ulici vedoucí z Frýdku do Starého Města. Katastrálně toto území spadá pod obec Staré Město, jehož intravilán se však rozkládá především na druhém břehu řeky Morávky. V minulosti zde byly pouze louky, pastviny a mokřady a začínala roztroušená okrajová zástavba města Frýdku. Nejbližší stavbou byl dodnes stojící, tehdy zcela osamocený, bývalý zájezdní hostinec Na Veselé, fungující v těchto místech snad již v 18. století. Zde přespávali vozkové při svých cestách z Těšína do Olomouce, zde teprve začínala stará zástavba předměstí Frýdku a odtud vedla i křižovatka cest do Těšína a po ...