Legananny Dolmen

Liagán Aine
Megalitická hrobka v hrabství Down z doby neolitu (2500-2000 př. n. l.). Překladový kámen je podepřen třemi štíhlými podpůrnými kameny. Původně zakryto kruhovou mohylou navršenou z balvanů.
Hlavní obrázek místa
Pohled na dolmen od severu. Na pozadí je pohoří Mourne s nejvyšší horou Severního Irska Slieve Donard (849 m. n. m.) úplně nalevo.
Graficke pismenko Tato megalitická hrobka se nachází na jižním svahu kopce Cratlieve (429 m n. m.) v hrabství Down. Z místa je nádherný výhled k jihu na pohoří Mourne. Dolmen je v odlehlém místě, takže návštěva je reálně možná asi jen autem nebo na kole. Poblíž hrobky je malé parkoviště na úzké silnici. K orientaci v okolí je vhodná turistická mapa Ordnance Survey číslo 20. K hrobce vedou ukazatele na křižovatkách v okolí.
Pavel Semple, 10.8. 2016

popis

Tento druh megalitické hrobky je nazýván dolmen či portálová hrobka (portal tomb) a pochází z doby neolitu (2500-2000 př. n. l.). Portálové hrobky nesou toto pojmenování na základě toho, že dva opěrné kameny, které podpírají hlavní překladový kámen, vytvářejí portál (vstup) do hrobky. Hrobka Legananny má přitom dohromady jen tři opěrné kameny. Dva kameny na jižní straně tvoří portál a třetí kámen je na zadní severní straně hrobky. Tento celek

Pavel Semple, zdroj: (místní informační tabule), 10.8. 2016