Barokní farní kostel sv. Mikuláše v Jincích nahradil zásluhou Frant. Karla Wratislava z Mitrovic v 1. pol. 18. stol. starší gotickou stavbu. Chodbou před průčelím spojen s okrouhlou barokní márnicí. Zařízení kostela vesměs barokní.
Jince - kostel sv. Mikuláše
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Ves Jince, ležící v zaříznutém údolí říčky Litavky pod výrazným brdským vrcholem Plešivcem (654 m n. m.), je prvně zmiňována r. 1390. Její rozvoj významně poznamenaly těžba a zpracování železné rudy. V r. 1900 byla povýšena na městys a dnes má asi 2200 obyvatel. Status městyse jí byl vrácen r. 2006. Městysem prochází železniční trať 200 ze Zdic do Protivína a na zdejším nádraží zastavují i rychlíky. Dále tudy vede silnice II/118, která sleduje tok Litavky od dálnice D5 u Zdic do Příbrami. Z ní tu vychází ještě silnice II/115, která vede do pražské Zbraslavi. Městysem prochází dálková modře značená turistická trasa od Zbiroha, která dále pokračuje ...
18.8. 2016

historie

V Jincích stál původně gotický kostel, patrně alespoň zčásti dřevěný. O současnou stavbu se zasloužil majitel panství František Karel Wratislav z Mitrovic, který v 1. polovině 18. stol. nechal postavit barokní kostel sv. Mikuláše. Je to jednolodní obdélná stavba s obdélným presbytářem a přilehlou sakristií. K průčelí kostela je připojena dřevěná krytá chodba vedoucí do sousední barokní márnice na kruhovém půdorysu. Nad západním průčelím je věž.

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1, Academia 1977 a stránky cs.wikipedia.org), 20.8. 2016