Bezdědický kostel je gotická stavba doložená r. 1343, která po barokizaci v letech 1742-1744 v r. 1772 vyhořela. Současná pozdně barokní podoba pochází z rekonstrukce r. 1776. Věž upravena r. 1834. Vnitřní zařízení převážně barokní. Nyní filiální kostel ve farnosti Hořovice.
Bezdědice - kostel
© Jiří Špaček, 07/2016
Graficke pismenko Ves Bezdědice včetně kostela je prvně doložena r. 1343. V současnosti má jen asi 60 obyvatel a je částí sousedního města Hostomice, vzdáleného cca 2 km. Prochází jí silnice II/114 od Dobříše do Hořovic. Nejbližší železniční zastávka Radouš se nachází na regionální trati 172 ze Zadní Třebaně do Lochovic ve vzdálenosti asi 1,5 km severozápadně.
15.8. 2016

historie

První zmínka o kostele ve vsi Bezdědice, který nechal postavit Zbyněk Zajíc z Valdeka a Házmburka, pochází z roku 1343. Donátorem byl samotný císař Karel IV., který kostel obdaroval. Stavba gotického původu byla barokně přestavěna v letech 1742-1744, avšak r. 1772 vyhořela. Dnešní podobu získala při obnově kostela r. 1776. Kostel Nanebevzetí Panny Marie je nyní pozdně barokní jednolodní obdélná stavba s polygonálním presbytářem a západní věží.

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1, Academia 1977 a web města Hostomice), 15.8. 2016