Barokní kaple sv. Anny vybudována v letech 1760-1761 nákladem hraběte Eugena z Vrbna a Bruntálu, majitele hořovického panství, jako dík za uzdravení jeho tří dětí při epidemii moru. Prosby za uzdravení znázorňuje i obraz na hlavním oltáři. Kaple důkladně opravena r. 1900 a poté v letech 1995-1999.
Lhotka - kaple sv. Anny
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Obec Lhotka leží na severovýchodním úpatí vrchu Plešivec (654 m n. m.), zvaného též "Brdský Olymp". Ten vyniká totiž nejen výškou a oblým táhlým tvarem, ale i polohou, neboť stojí kolmo k hlavnímu brdskému hřebenu. Obec je prvně zmiňována až r. 1547 a nyní má něco přes 300 obyvatel. Prochází jí silnice III. třídy, která vychází ze silnice II/114 v Radouši a pokračuje k silnici II/118 v Lochovicích. Nejbližší železniční zastávka Radouš na regionální trati 172 ze Zadní Třebaně do Lochovic se nachází necelé 2 km severovýchodně. Obcí prochází žlutá turistická značka, která tvoří spojku na další značky vedoucí na vrchol Plešivce nebo do ...
17.8. 2016

historie

Pozdně barokní kaple sv. Anny ve Lhotce byla postavena na základě rozhodnutí majitele panství Hořovice hraběte Eugena z Vrbna a Bruntálu z r. 1760. Rozhodnutí o stavbě učinil hrabě Eugen na základě slibu daného choti Eleonoře v souvislosti s onemocněním jejich tří dětí morem. Děti se z této smrtelné nemoci uzdravily a ještě před koncem r. 1760 byla stavba zahájena. Kaple byla slavnostně vysvěcena dne 25. května roku 1761. Je to obdélná stavba s

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek a vývěsky na místě), 17.8. 2016