Na barokní zámek přestavěl na konci 17. stol. starší tvrz Přibyslav Malovec z Chýnova. Později byla přistavěna třípodlažní věž. Před r. 1945 patřil Colloredo-Mansfeldům. Později sloužil jako byty a dnes je v soukromém vlastnictví.
© Luděk Pitter 05/2004
Graficke pismenko V obci Osek u Rokycan vlevo od silnice na Volduchy (modře značená turistická cesta) stojí uprostřed bývalého areálu státního statku barokní zámek. Snadno jej najdete, jeho věž je vidět zdaleka a samotný zámek Vás určitě zaujme svým rozsahem. Dříve sloužil jako bytovky pro zaměstnance statku. Dnes je v soukromých rukou a pomalu, ale jistě se opravuje.
Zámek je jednopatrový s otevřeným dvorem do tvaru L, s otevřenými arkádami do dvora. Z jihu je ohraničen branou z členitým barokním štítem. Na západní straně věž, ve které bývala kaple.
22.5. 2004

historie

V obci Osek u Rokycan stávala na místě dnešního zámku tvrz. První písemná zmínka o tvrzi je z roku 1379 za Lipolta z Chrástu. Na konci 17. století, za Přibyslava Malovce z Chýnova byla tvrz přestavěna na barokní zámek. V roce 1681 vyženil statek a zámek Ferdinand Leopold Nostic. Ten nechal k zámku přistavět třípodlažní věž (asi v roce 1689). Nosticové vlastnili zámek až do roku 1734. Po nich byl v majetku Šternberkých. Vystřídal ještě několik

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy (upr. red.), 22.5. 2004

Časová osa