hrad Raabs an der Thaya

Rakousy nad Dyjí, Ratgoz, Rakous
Zachovalý mohutný hrad založený v 11. stol. je prvně vzpomínán v Kosmově kronice. V r. 1252 jej získal Přemysl Otakar II. a přidělil ho pánům z Hardeggu. V r. 1260 hrad dostal Vok I. z Rožmberka a později po dobu téměř 350 let patřil rodu Puchheimů. Dnes v soukromém vlastnictví.
Pohled na hrad z vyhlídky.
© Luděk Vláčil 09/2016
Graficke pismenko Monumentální starobylý hrad Raabs (česky Rakous), tyčící se na vysoké strmé skále nad městem Raabs an der Thaya (česky Rakousy nad Dyjí), byl sice částečně upraven na zámek, ale uchoval si podobu hradu. Rakous leží v okrese Waidhofen an der Thaya v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy. Zajímavostí je, že od tohoto místa vzniklo v češtině pojmenování pro celé Rakousko. Ve středověku totiž bylo hrabství Raabs v češtině označováno jako Rakousy nebo Rakousko a tento výraz byl později rozšířen také na okolní území. Díky tomu má čeština a také slovenština vlastní termín pro Rakousko, v ostatních jazycích nazývané odvozeninami z německého Österreich nebo ...

historie

Římskoněmecký král Jindřich IV. postoupil zdejší oblast hraběti Gotfrídovi z Norimberka za jeho věrnost v bitvě u Mailbergu (dne 12. května 1082), kde bojoval po boku Čechů a Moravanů proti markraběti Leopoldovi II. Babenberskému. První známá písemná zmínka o hradu pochází z Kosmovy kroniky české, v níž se uvádí pod názvem Racouz v souvislosti s událostmi kladenými k roku 1100, při nichž byl pan Gotfríd ze svého sídla nakrátko vypuzen znojemským

Luděk Vláčil- zdroj: publikace Hrady a zámky moravsko-rakouského Podyjí slovem- Burgen und Schlösser des österreichisch-mährischen Thayatals in Wort -Jiří Kacetl, Petr Lazárek, David Molík, .http://www.muzeumznojmo.cz a další, 3.8. 2016

popis

Celková délka hradu je asi 200 metrů a na šířku má nejvýše 40 metrů. Na západní přístupné straně se nachází předhradí, dnes upravené do zámecké podoby. Vlastní jádro hradu je 107 m dlouhé a až 37 metrů široké. Nejstarší částí je tzv. "pevnost" s románskou kaplí svatého Klementa. Po několika staletích stavební činnosti vznikl složitý, velmi členitý hradní komplex zahrnující v sobě části románské, gotické a renesanční.